شیشه هوشمند یا اسمارت گلس به انواعی از شیشه می گویند که با استفاده از جریان برق، شیشه مات یا روشن می شود و با فشردن یک کلید، شیشه از حالت شفاف به مات تغییر پیدا می کند. اسمارت گلس در مقابل جریان الکتریسیته از خود واکنش نشان می دهد. بهتر است بدانید که تغییرات شیمیایی باعث تغییر خصوصیات فیزیکی شیشه می شود. اگر شما نیز تمایل دارید بیشتر با شیشه هوشمند آشنا شوید، بهتر است مطالعه ادامه این مطالب را از دست ندهید:

تکنولوژی مورد استفاده در شیشه های هوشمند

در ساخت شیشه های هوشمند از ترکیب علوم و تکنولوژی های پیشرفته ای مانند پلیمر، نانو و الکترونیک استفاده می شود. به طور کلی در ساخت این شیشه های از یون های فعالی استفاده می گردد که در صورت عدم برقراری جریان الکتریکی به صورت نامنظم در کنار هم قرار می گیرند. این جریان باعث مات شدن شیشه می شوند.

همچنین با برقراری اتصال و جریان الکتریکی، یون ها منظم می شوند و موجب شفافیت شیشه و عبور نور می گردند. عبور جریان الکتریسیته از طریق کلیدهای مخصوص و ریموت، قابل کنترل است، به طوری که شما هر زمانی که بخواهید، می ‌توانید نسبت به تعویض شفاف و مات بودن شیشه ها اقدام کنید.

انواع شیشه هوشمند

  • شیشه هوشمند فتوکرومیک

اگر به این شیشه ها امواج الکترومغناطیسی تابیده شود، به سرعت مات می شوند. در نتیجه نور عبوری از شیشه کاهش پیدا می کند. اما اگر تابش این امواج قطع شود، شیشه به حالت اولیه خود باز می گردد. عملکرد این شیشه ها مانند عینک های فتوکرومیک است که وقتی در برابر اشعه خورشید قرار می گیرند،  رنگ شیشه ی آن ها تیره می شود.

  • اسمارت گلس الکتروکروماتیک

تغییر ولتاژ برق در تغییر رنگ این شیشه ها موثر است. انرژی برق ویژگی های مواد الکتروکروماتیکی که در این شیشه ها به کار گرفته شده است را تغییر می دهد، در نتیجه گرما منعکس یا جذب می شود. این مواد الکتروماتیک هستند که میزان انعکاس گرما در دما های مختلف را مشخص می کنند.

  • شیشه هوشمند ترموکرومیک

این شیشه ها از مواد ترموکرومیک، پوشیده شده اند که نسبت به دما حساسیت دارند و واکنش نشان می دهد. در صورت بالا بودن دما، امواج فروسرخ که منجر به تولید گرما می شوند، از شیشه عبور نمی کنند. برعکس در فصل های سرد سال، وقتی که دما پایین است به این امواج اجازه ورود برای گرم کردن ساختمان داده می شود.

  • شیشه هوشمند کریستال مایع

اسمارت گلس کریستال مایع یکی از روش های ساخت شیشه های هوشمند است. در این سیستم، کریستال های مایع، توسط لایه های پلیمری و ساندویچ شده، احاطه می شوند که بین دو عدد لایه هادی قرار دارند. در اینجا زمانی که جریان الکتریکی وجود ندارد، مولکول های کریستال مایع، دارای وضعیت رندوم بار هستند. به خاطر پراکنده بودن شیشه، حالت مات دارند و با برقراری جریان الکتریکی، مولکول ها هم جهت و هم راستا قرار می گیرند و شیشه به طور شفاف نمایان می شود.

انواع شیشه هوشمند - صنعت شیشه آریا

مزایای شیشه هوشمند

  • با تنظیم میزان شفاف بودن یا مات بودن شیشه می توان از ورود اشعه های مضر نور جلوگیری کرد.
  • این شیشه ها عایق بسیار خوبی در برابر آلودگی های صوتی هستند.
  • استفاده از شیشه ها از ایجاد مزاحمت و همچنین انتشار صدا به خوبی جلوگیری می کند. جهت برقراری امنیت جلسات اداری استفاده از این شیشه ها توصیه می شود.
  • استفاده از شیشه های هوشمند در صرفه جویی انرژی موثر است.
  • ایمنی این شیشه ها به خاطر قابلیت کنترل مات و شفاف کردن به دست انسان ها بسیار بالا است. در مواردی مثل موزه ها و طلا فروشی ها با مات کردن این شیشه ها می توان از اشیا مراقبت نمود.
  • شیشه های هوشمند توان تحمل ضربه و فشار را دارد.
  • اگر به شیشه های هوشمند ضربه خیلی سنگینی وارد شود، شیشه به طور یک پارچه می شکند و امنیت افراد به خطر نمی افتد.
  • تغییر سرعت از حالت مات به شفاف در این شیشه ها سریع صورت می گیرد و این قابلیت برای دفاتر کار و حمام بسیار مفید است.
  • نگهداری از این شیشه ها بسیار راحت است.
  • شیشه های هوشمندی که در نما استفاده می شوند، قابلیت تمیز شوندگی دارند و نیازی به تمیز کردن آن ها با شرایط سخت نیست.
  • امکان کنترل، خاموش و روشن شدن تنها با یک کلید برق

کاربردهای شیشه هوشمند

  • صنایع هوایی: شیشه های پنجره هواپیما، هوشمند است که قابلیت جلوگیری از ورود نور شدید به داخل هواپیما را دارد. همچنین شیشه های کابین خلبان هم از چنین ویژگی ای برخوردار است.
  • پارتیشن اداری: این پارتیشن ها که در ساختمان هایی مثل ادارات کاربرد بیش تری دارند، از قیمت متفاوت تری هم نسبت به پارتیشن شیشه معمولی برخوردار هستند. پارتیشن با شیشه هوشمند، یک گزینه محبوب در طراحی دکوراسیون اداره ها است. هوشمند بودن شیشه پارتیشن ها علاوه بر ظاهر زیبایی که در محیط اداره به وجود می آورد، به وسیله امکاناتی که فراهم می کند، فضا را نیز مدرن تر می سازد.
  • در و پنجره ساختمان: یکی از کاربردهای اسمارت گلس در ساخت پنجره ها و در های شیشه ای ساختمان است. با توجه به اینکه شیشه های هوشمند، عایقی در برابر حرارت و صوت هستند، استفاده کردن از آن ها در ساخت ساختمان بسیار مناسب است. به دلیل اینکه میزان شفافیت شیشه ها را می توان تغییر داد،؛ بنابراین آن ها ایجاد حریم خصوصی را به راحتی میسر می کنند.
  • خودروسازی: شیشه های اسمارت علاوه بر ایجاد راحتی بیش تر برای راننده و سر نشینان خودرو، با جلوگیری کردن از برخورد اشعه آفتاب به چشمان راننده  موجب امنیت بیش تر می شود.
  • حمام و سرویس بهداشتی: از کاربردهای رایج تکنولوژی شیشه های هوشمند استفاده از آن در حمام و سرویس بهداشتی خانه، هتل و سایر اماکن است. این شیشه های هوشمند گزینه بسیار لوکسی برای مشتریان هستند. پنجره های دوجداره هوشمند نیز گزینه بسیار خوبی جهت جایگزینی پرده ها و روکش های قدیمی است که اغلب از نظر سبک، تعمیر و نگهداری در سرویس بهداشتی با مشکل رو به رو می‌ شوند.
  • مراکز تفریحی: از شیشه های هوشمند در محیط های ورزشی و تفریحی مثل استخرها و باشگاه های دولتی و خصوصی، برای حفظ حریم خصوصی بانوان استفاده می شود.
  • هتل ها: از جمله مهم ترین بازارهای مصرف شیشه های هوشمند، هتل ها هستند. از شیشه های هوشمند می توان در طراحی لوکس لابی، بخش پذیرش، پنجره های خارجی و حمام های مستر هتل ها و همچنین برای اتاق مدیریت هتل استفاده نمود.
  • در شیشه بالکن: یکی دیگر از کاربردهای شیشه های هوشمند، در استفاده از شیشه بالکن ساختمان ها است. به دلیل خاصیت عایق حرارتی و صوتی شیشه های هوشمند، استفاده از این شیشه ها، در ساخت و ساز ساختمان ها به خصوص در شیشه بالکن بسیار مناسب است. از آن جا که شفافیت شیشه های هوشمند قابل تغییر است، ایجاد حریم خصوصی را آسان می کند.
کاربردهای شیشه هوشمند - صنعت شیشه آریا

طول عمر اسمارت گلس

به طور دقیق نمی توان مشخص کرد که طول عمر شیشه هوشمند و یا آینه هوشمند، چقدر است. عوامل متنوعی بر روی دوام این شیشه ها تاثیر گذار هستند. تعدادی از این عوامل موثر بر طول عمر این نوع شیشه شامل کیفیت متریال، نحوه نگهداری، برند تولید کننده، نحوه استفاده و مکان نصب و رطوبت هستند. به طور حدودی می توان گفت طول عمر و دوام این شیشه ها بین ۱۰ تا ۳۰ سال است.

مثلاً ممکن است طول عمر شیشه هوشمندی که در داخل ساختمان نصب می شود با طول عمر مدل دیگری که در بخش های خارجی ساختمان نصب می شود، متفاوت باشد.

شیشه های هوشمند در دو حالت قابل اجرا هستند

  • حالت اول

در حالت اول، هوشمندسازی به وسیله بردهای الکترونیکی به صورت برچسب روی شیشه های سکوریت انجام می شود. این مدل هوشمند سازی روی تمام شیشه ها قابلیت اجرا دارد. هر شیشه ای که در هر جا مورد استفاده قرار بگیرد را می توان با اضافه کردن این برچسب، هوشمند نمود. استفاده از این مدل به دلیل هزینه کم تر و همچنین دسترسی آسان، بیش تر مورد استفاده قرار می گیرد و اجرای دقیق و درست این مدل هوشمند سازی، در طول عمر و کیفیت آن اثر مستقیمی دارد.

  • حالت دوم

در حالت دوم، بردهای الکترونیکی بین دو شیشه قرار می گیرند. مهم ترین مزیت این حالت، در دسترس بودن برد الکترونیکی و در امان بودن آن از خطرات ناشی است. در این حالت شیشه های هوشمند قیمت بالا تری دارند و زمان بیش تری برای تولید آن ها در نظر گرفته می ‌شود. شیشه های با استحکام کم تر در استفاده از این هوشمندسازی محدودیت زیادی را دارا هستند و بهتر است از شیشه های با مقاومت و استحکام بالا استفاده نمود. شیشه های هوشمندی که در معرض رطوبت و آب قرار می ‌گیرند، بهتر است به روش دوم، تولید گردند که به مرور زمان مشکلی برای برچسب های الکترونیکی ایجاد نشود.

شیشه های هوشمند در دو حالت قابل اجرا هستند - صنعت شیشه آریا

کلام آخر

شیشه های هوشمند به دلیل تکنولوژی به کار رفته در آن ها و همچنین افزایش کاربرد حاصل برای مصرف کنندگان، طرفداران زیادی دارد. اگر قصد تهیه اسمارت گلس برای مکان خود را دارید، بهتر است جهت انتخاب بهترین مدل از بین انواع شیشه های هوشمند، به کاربرد و ویژگی به کار رفته در آن ها دقت نمایید و مطابق با این ویژگی ها، نوع انتخاب شده را در مکان مورد نظر نصب کنید.